Skip to main content
Nyheter

Skapa en god relation utifrån ett Salutogent synsätt

Av november 26, 2023No Comments

Individer som blir behandlade som personer uppför sig som personer i större utsträckning än om de hade blivit behandlade som omsorgsobjekt. (Personcentrerad omvårdnad)

Det främsta verktyget i arbeten som handlar om att ge någon stöd, service eller omsorg är personalen. Det som avgör om planeringen och genomförandeplanen kommer till nytta är hur relationen mellan personal och brukare fungerar. (Socialstyrelsen, Delaktighet och inflytande med genomförandeplanen)

Att skapa en relation är som att gå på en ”blind date”. Det är spännande, nervöst och förväntansfullt. Men vad händer när mötet inte går som planerat? Hur påverkar det vår syn på varandra och kvaliteten på relationen? I det här inlägget utforskar vi övergången från ett patogent till ett salutogent synsätt i våra interaktioner.

En dålig start: Det Patogena synsättet
Föreställ dig att du är försenad till din blind date. Stressad och irriterad möts du av en person som fokuserar på dina brister och ger förslag på hur du kan förbättra ditt liv. Kanske känner du dig bedömd, otillräcklig och långt ifrån den bästa versionen av dig själv. Det patogena synsättet betonar fel och svagheter, skapar distans och hindrar en positiv relation från att utvecklas.

En positiv interaktion: Det Salutogena synsättet
Nu föreställ dig istället att din försenade ankomst möts med värme och förståelse. Din blind date visar intresse för din anledning till förseningen och delar själv en liknande upplevelse. Ni byter erfarenheter, styrkor och drömmar. Känslan av att bli sedd, hörd och bekräftad skapar en atmosfär av positivitet. Det salutogena synsättet fokuserar på styrkor och möjligheter, och det främjar en hälsosam och givande relation.

Bemötande i arbetslivet och familjen
Överför vi detta till andra situationer, som en anställningsintervju eller föräldraskap, vilket bemötande föredrar du? En arbetsgivare som betonar dina brister eller en som ser dina styrkor och kompetenser? Föräldrar som ständigt fokuserar på vad du inte kan, eller de som också berömmer och uppmärksammar dina goda sidor?

Det patogena synsättet skapar distans och begränsar relationen, medan det salutogena synsättet bygger en grund för fortsatt positiv interaktion och ömsesidigt intresse.

Vill jag bli sedd som någon med brister eller begåvning?
Jag upplevde detta tydligt när jag höll en workshop för en grupp medarbetare. Efter att ha delat en personlig berättelse om hur en taxichaufför hjälpte mig när jag bokat hotell i fel stad, sattes jag i deras skor som en möjlig brukare. En äldre deltagare antog genast att jag behövde hjälp med att boka hotell i rätt stad.

Dock överraskades jag av en ung tjej som istället föreslog att hon skulle hjälpa mig att skriva en ny bok, eftersom jag verkade tycka att det var meningsfullt. Hon såg mig som en person med resurser och drömmar snarare än en som behövde stöd för att boka hotell.

Avslutande tankar: Att se möjligheter och styrkor
Övergången från ett patogent till ett salutogent synsätt handlar om att se möjligheter och styrkor istället för att fokusera på brister och svagheter. Oavsett om det är i relationer, arbetslivet eller familjen, skapar det salutogena synsättet en atmosfär av positivitet och öppenhet.

Så nästa gång du möter någon, försök se bortom det uppenbara och sök efter de positiva aspekterna. Skapa en relation som bygger på att förstå, stödja och uppmuntra varandras styrkor. Det är genom det salutogena synsättet vi kan skapa meningsfulla och hållbara relationer i alla delar av livet.

Omsorgskompetens
Färgargårdstorget 52
116 43 Stockholm